tirsdag den 21. april 2009

”Afsøgning af videngrundlag – samarbejde om informationssøgning i videncentre” - et kursusforløb 20 aug 2009

Pilotkursus i samarbejde mellem projektmedarbejdere og biblioteksansatte om informationssøgning

”Afsøgning af videngrundlag – samarbejde om informationssøgning i videncentre”

Kurset afholdes på VIA Sygeplejeuddannelsen i Århus , torsdag d 20 august. 9-16


I forbindelse med samarbejdsprojektet mellem VIA Videncentre og VIA bibliotekerne blev der 17.4 afholdt møde med Marianne Lykke Nielsen og drøftet de nødvendige kompetencer
i forhold til afsøgning af videngrundlag i udviklingsprojekter og tværfagligt samarbejde mellem bibliotekarer og projektmedarbejdere.
Især den centrale opgave i afklaring af videngrundlag for udviklingsprojekter og oplægget om grundlæggende og udvidede støtteopgaver fra bibliotekerne i forhold til videncentrene blev diskuteret. Marianne Lykke vurderede, at målet med udarbejdelse af søgeprotokoller i forhold til udviklingsprojekter var en god måde at strukturere arbejdet på, hvorfor kompetencer i udarbejdelse af en sådan måtte være centrale i et kursus – dvs rette valg af databaser, afklaring af rammer for søgninger, udvælgelse af rette søgetermer via thesaurii og indexes, identificering af facetter i problemstilling, opstilling af søgeargumenter mm ville være centrale kompetencer i videncenterarbejde. Herudover skal understreges vigtigheden af domæneviden og procedureviden, som også skulle indgå i forløbet


Vi enedes om, at de grundlæggende søgefærdigheder i forhold til videnskabelige elektroniske databaser i denne sammenhæng bør være erhvervet af bibliotekspersonalet, således de fremover gennem udviklingsprojekter-sidemandsoplæring og i form af kurser kan formidle denne viden til projektmedarbejdere. Kirsten Bedholm anførte, at videncentrene efterspurgte udvikling af disse kompetencer hos projektmedarbejdere, og til kompetenceudvikling går gennem konkrete tværfaglige samarbejder mellem projektmedarbejdere og bibliotekarer. Derfor vil samarbejdskompetencer i forhold til informationssøgeprocesserne være centrale i et kommende pilot- kursus.

Indhold i pilotkursus.

Vi drøftede indhold og målgrupper for et 1 dages pilotkursus og enedes om at kurset skulle være for både bibliotekspersonale og videncentermedarbejdere, idet samarbejdet om afklaring af videngrundlag skulle være det centrale.
Desuden skal der inddrages de udfordringer og problemstillinger der er i en informationssøgeproces udført af en medarbejder med professionsfaglig indsigt og en medarbejder med søgemæssig/søgeteknisk indsigt.

Vi enedes om følgende indholdselementer i pilotkurset :

1. Informationssøgeprocessen og informations behov
2. Udvælgelse af kilder
3. Valg af databaser, valg af søgetermer -søgebegreber(ordsetting) og udarbejdelse af søgestrenge

+ diskussion af formidlingsmåder af resultater (blogs, wikis-refworks etc)

Marianne Lykke Nielsen vil senest midt i maj 09 komme med en skitse til indhold af kursusdagen. Endvidere vil hun sende forslag til relevant litteratur til kurset.

Vi besluttede at pilotkurset bygges op således, at ca 8 tværfaglige grupper bestående af 1 projektmedarbejder og 1 bibliotekar imellem konkrete indput arbejder med 3 på forhånd udvalgte eksemplariske og af underviseren forberedte cases indenfor det teknisk-merkantile, det sundhedsfaglige og det pædagogiske/socialfaglige område ( mulige temaer: sundhedsteknologi- bæredygtigt byggeri - rehabilitering-sprogudvikling mm)

Chefkonsulent i udviklingsdivisionen Kirsten Bedholm sørger i samarbejde med videncenterledere at finde temaer til cases og finde interesserede projektmedarbejdere.
Karin Lodberg og Claus Bjerg vil finde interesserede bibliotekarer til deltagelse i kurset. Interesserede i dette pilotkursus kan henvende sig til enten Karin eller Claus.

Pilotkurset
”Afsøgning af videngrundlag – samarbejde om informationssøgning i videncentre” vil formodentlig blive afholdt flere gange.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar